четвртак, 26. новембар 2015.

Lopta – prva dečija radost

Šarene, mekane, vazdušaste, Koba Yagi lopte

Lopta je jako važna igračka u odrastanju deteta. Mekane, šarene loptice vrte im se iznad kreveta već od rođenja, kasnije ih guraju u usta da bi olakšali izrastanje zubića, a u uzrastu od tri do pet godina lopta postaje i "prava" igračka.
Iskustvo je pokazalo da je najvažnije da lopta može da se opere, zato je bitno da prve lopte budu meke, vazdušaste, ne prevelike i po mogućstvu od različitih materijala kako bi dete razvijalo moć opažanja - da budu kobajagi lopte.

Mala deca ne mogu sama da se igraju sa loptom i zato im je, bar do pete godine, potrebna pomoć roditelja

U periodu do godinu dana, za bebu su važne igre koje uključuju hvatanje i dosezanje. To su veoma složene veštine kojima beba treba da ovlada i da ih usavrši, tako da je, u tom periodu, dragocena pomoć roditelja. Bebama je lopta pogodna kao podrška razvoju krupnih mišića, muskulature, nerava koji upravljaju mišićima, kontrole pokreta, opažanja i koordinacije oko-ruka.  

Sa godinu dana fascinira ih to što lopta pada i kotrlja se. Dok prohodavaju, mališani shvataju da je lopta rekvizit sa kojim se ostala deca vrlo rado igraju, hoće da šutnu loptu ako je ispred njih, ali to nije „prava igra“, već uklanjanje nove, interesantne „prepreke“ na putu. 

Tek sa 3 godine dete je u stanju da se sa loptom zaista igra, da učestvuje u grupnim igrama sa njom i da shvati čemu ona stvarno služi, da nauči da drži loptu, da je baca i hvata sa obe ruke. 

Naravno, lopta je i pravi poziv za igru na otvorenom, neophodan rekvizit većine igara u prirodi. 
Iako stručnjaci preporučuju da deca na časove sporta sa loptom ne kreću pre osmog rođendana, nema razloga da lopta do tada ne postane pravi izvor radosti za dete. 

Upravo zato je novogodišnji poklon u svim decembarskim KlickerBox kutijama jedna velika, šarena, mekana Koba Yagi lopta.




Koba Yagi Toys su prve društveno odgovorne uradi sam igračke namenjene uzrastu od 4 do 10 godina. Njihovi proizvodi prate trend umetničkih i dizajnerskih „indie toys“, odnosno „slow toys“ pokreta koji se odnosi na kreiranje proizvoda za decu koji ne sadrže plastiku, baterije, bezbedni su i neagresivni. U izradi Koba Yagi igračaka učestvuju žene koje pripadaju ranjivim grupama i mladi s teškoćama u razvoju. 
Više na www.kobayagi.rs